L'Ajuntament de Figueres ha fet una aposta en la modernització i millora sostenible del Teatre Municipal el Jardí gràcies a la subvenció concedida pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resilència Next Generation (NGEU). Les actuacions dutes a terme a l'equipament estan valorades en 114.510,43 € (IVA inclòs), dels quals 68.434 € són finançats pel Fons Next Generation EU. Les actuacions són les següents:
- Instal·lació de fibra òptica i de xarxa de so i comunicacions
Invertir en intercoms i en la instal·lació de xarxa i fibra al Teatre permet que qualsevol espai sigui tècnicament accessible. Les comunicacions en xarxa i la utilització dels diferents protocols de traspàs d'informació són imprescindibles per aconseguir una modernització.
- Modernització dels sistemes d'il·luminació digital: focus LED, adaptadors i transmissors
La inversió en aquest material (focus LED, adaptadors i transmissors per al control dels sistemes d'il·luminació, etc) permeten una millora en l'eficiència energètica i donen resposta a les necessitats de les produccions actuals. La transició de làmpades d'incandescència a tecnologia LED és imprescindible per complir amb aquests objectius.
- Modernització dels sistemes de vídeo digital amb un nou projector i noves lents i accessoris
El nou projector i el conjunt de lents i accessoris modernitzen l'actual sistema, obtenint versatilitat i adaptació a les necessitats de les produccions escèniques i musicals actuals.
- Canvi d'alguns tancaments (finestres i portes) per millorar l'eficiència energètica i l'aïllament acústic
Amb la substitució d'aquests elements d'oclusió antics per altres de nous s'assoleix una millora en l'eficiència, tant pel que fa a l'energia (aïllament tèrmic) com acústica (reducció del so exterior).
- Compra d'una nova taula de so, més versàtil i eficient
La inversió en una taula de so digital ajuda a la modernització dels sistemes digitals d'àudio, substituint una taula obsoleta i poc versàtil per una moderna, actual i que s'acull a la realitat i necessitats dels diferents actes que es fan a l'equipament.
Marc del projecte
Aquesta línia de subvencions té per objecte la transformació, la modernització i la gestió sostenible de les infraestructures dels equipaments escènics i musicals ubicats a Catalunya. Aquestes subvencions es financen mitjançant recursos derivats de l'instrument europeu de recuperació Next Generation EU, per mitjà del mecanisme de recuperació i resiliència que estableix el Reglament (UE) 2021/241 del Parlament Europeu i del Consell, de 12 de febrer de 2021.
El projecte es troba emmarcat en la convocatòria extraordinària del programa de “Revaloració de la indústria cultural”, finançada amb el Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR) del govern espanyol, a través de fons europeus Next Generation EU. El programa engloba el projecte relatiu a la modernització i gestió sostenible de les infraestructures de les arts escèniques i musicals, així com al foment de circuits de difusió interterritorial (C24.I2.Projecte 2). L'objectiu d'aquest projecte és modernitzar les infraestructures dels equipaments escènics i musicals del territori i fer sostenible la seva gestió, desenvolupant la mesura que es preveu en la inversió número 2, relativa a la dinamització de la cultura al territori.